Panorama-Trails Ruiterreizen Catalonie Spanje
 

Andalusische paarden

40 geweldige Andalusische en Spaanse paarden, speciaal berg ras, in een zeer goede conditie, hebben plezier in lopen, absoluut veilig in moeilijke gebieden, snel en krachtig in galop, intelligent en betrouwbaar. Engelse en Spaanse lange afstand zadels voor de trails. De trails en lokale ritten zijn 3 tot 6 uur in het zadel per dag.

Geniet van uw ruitervakantie in Spanje en rijd op onze geliefde Andalusische paarden

Onze Andalusiche paarden en Andalusische kruisingen worden zeer goed door ons verzorgd. De vliegende manen en de trots gedragen staart, de meestal witte kleur en de elegante uitstraling maken van onze Andalusische paarden een geliefde vakantie partner. Wij zorgen ervoor dat onze paarden optimaal verzorgd worden. Al onze paarden hebben het naar hun zin, zijn goed gevoed en hebben een glanzende vacht. Tijdens uw vakantie rijdt u op goed getrainde, temperamentvolle en toch zeer evenwichtige paarden. Want alleen gezonde en tevreden paarden bezorgen u een onvergetelijke vakantie!

Een ruiter te paard heeft in Spanje de uitstraling van trots en kracht. Spanje kent een zeer rijke ruiter traditie, die teruggaat tot ver voor de middeleeuwen. Wanneer u door Spanje rijdt, dan kunt u tijdens uw vakantie deze geschiedenis vandaag de dag nog precies zo beleven.

Andalusische paarden Ruiterreizen Rijden op spaanse paarden

Sinds vele eeuwen zijn mensen gefascineerd door de schoonheid en van de nobele Andalusische paarden. De naam PURA RAZA ESPAÑOLA (PRE) bestaat sinds het begin van de vorige eeuw.
De in de volksmond gebruikelijk naam: Andalusische paarden is eigenlijk geen correcte beschrijving van het ras en wordt vaak ook voor paarden gebruikt zonder bewijsbare stamboom en/of raszuivere afstamming. Er zijn verschillende theorieën hoe het huidige ras is ontstaan. Het is zeker dat al sinds 300-400 na Christus het Spaanse paard dezelfde morfologische basistrekken had als vandaag.


Andalusische paarden Pura Raza Española Rijden op spaanse paarden Pura Raza Española, Spanje

Talrijke schilderijen en ruiterstandbeelden uit de middeleeuwen geven een duidelijke indicatie hoe het Spaanse paard er toen uit zag. In de rassen die vele honderden jaren geleden de voorouders waren van het huidige PURA RAZA ESPAÑOLA, stroomt waarschijnlijk het bloed van oeroude Iberische paarden rassen. Tevens zijn er vele berichten dat Arabische paarden een aandeel hebben gehad in de consolidatie van het ras; doch deze theorie is zeer onwaarschijnlijk. De Moren, die Spanje in de 8e eeuw na Christus veroverden, waren geen ruiters. Het aantal paarden dat meekwam, was verwaarloosbaar klein. Bovendien waren de paarden, die met de Moorse veroveraars naar Spanje meekwamen in de regel geen Arabieren maar Berbers. Het Iberische schiereiland was destijds veel rijker aan paarden dan Noord Afrika.

De Abdij van Kartuizers zou sinds de 15e eeuw dit ras gefokt hebben. Ze bezaten drie grote kuddes uit zuiver oriëntaals bloed, en hun streven deze bloedlijn zuiver te houden was zo groot, dat ze zelfs een Koninklijke verordening naast zich neer legden, die de invoer van vreemd, Midden-Europees bloed in de Spaanse stoeterijen toeliet. Later lukte het hen om genoeg paarden voor Napoleon's troepen te verstoppen, zodat het ras kon voortbestaan. Blijkbaar werd nooit gekruist met Arabisch of ander vreemd bloed en voor wat betreft de Arabieren, is het redelijk geloofwaardig, want de Andalusische paarden hebben een recht hoofd en niet het typische concaaf ontwikkelde hoofd van een Arabier.

Vele beroemde heersers bezaten een paard van Spaanse afkomst, zoals bijvoorbeeld de Romeinse heerser CALIGULA, later ook RICHARD LEEUWENHART net zoals FREDERIK DE GROTE en NAPOLEAN BONAPARTE. In de middeleeuwen floreerde de Spaanse paardenfokkerij. Het werd zeer gewaardeerd als oorlogspaard en het was aan de Europese Vorstendommen zeer begeerd. De oorlogsvoering veranderde, en de zware uitrustingen werden steeds lichter. De stevige, onbeweeglijke paarden verloren van de lichtere, bewegelijke Spaanse paarden, die in heel Europa met de grover gebouwde rassen gekruist werden. Daardoor leverden Spaanse paarden een maatgevend aandeel aan het ontstaan van KLADRUBERN, LIPIZZANER, FREDRICKSBORGER, NEAPOLITANER alsmede Zuid- en Noord-Amerikaanse rassen. Ook aan het ontstaan van de Engelse volbloed paarden leverde het Spaanse paard haar aandeel. Volgens een lijst van de Hertog van Newcastle waren de beroemde "ROYAL MARES" in Spanje gekocht